13 cărți pe care vreau să le citesc.

84AABDD8-9F88-4BC4-A067-2567FB685744Am început noul an cu dorința de a citi mai mult. Mereu mi-a plăcut să citesc, însă rar se întamplă să mă captiveze o carte în așa fel încât să ard de nerăbdare să o citesc. Și aici este vorba strict de povestea cărții, pentru că niciodată nu o să îți placă o carte dacă nu rezonezi cu povestea. Așa că am început să mă documentez mai bine și să citesc câteva rânduri despre fiecare carte pe care vreau să o citesc. Mai exact, am încetat să aleg cartea după copertă.
Zilele trecute v-am întrebat pe story care este cea mai bună carte pe care ați citit-o și am primit O MULȚIME de răspunsuri. Mi-am notat pe o foaie cele mai recomandate titluri și am făcut o selecție. Am intrat pe net și am început să citesc descrierea fiecărei cârți, iar la final le-am ales doar pe cele de care sunt sigură că o să îmi placă. Mi se pare destul de important să ceri păreri oamenilor din jurul tău în legătură cu o carte, pentru simplul fapt că un om care a citit deja o carte, poate să ofere mai multe informații decât editorul care o recomandă pe copertă.
Totuși, încercați să nu vă luați 100% dupa recomandările oamenilor fără să vă interesați de conținutul cărții, pentru că gusturile diferă și s-ar putea să nu vă placă atât de mult precum credeați. Și cel mai bun exemplu în legătură cu asta, este cartea Fluturi de Irina Binder, pe care mi-ati recomandat-o foarte multe dintre voi, dar și mai multe mi-ați spus că este o carte care seamănă cu o tenelovelă și că îmi pierd timpul citind-o. Am primit mesaje în care mi s-a explicat exact despre este vorba și mi-am dat seama că nu este o carte care ma intereseaza.
Îmi doresc să citesc cărți care să ajute la dezvoltarea mea, vreau să acumulez informații noi, să învăț lucuri folositoare, pe care să le aplic în viața de zi cu zi, dar mai vreau și câte o poveste captivantă de dragoste, cum a fost Amanta lui Freud, carte care mi-a plăcut foarte mult. Cred că a fost singura care pe care așteptam cu nerăbdare să o citesc.
Și acum să vă spun care sunt cărțile care au reușit să impresioneze de la prima vedere.

880F4C58-073D-4924-96D9-EFBFAC2018B1

Sapiens – Scurtă istorie a omenirii

“Acum 100.000 de ani, pe pămînt existau cel puţin şase specii de oameni. Astăzi există una singură: noi, Homo sapiens. Ce s-a întîmplat cu celelalte? Şi cum am ajuns să fim stăpînii planetei? De la începuturile speciei noastre şi rolul pe care l-a jucat în ecosistemul global pînă în modernitate, Sapiens îmbină istoria şi ştiinţa pentru a pune în discuţie tot ce ştim despre noi înşine, ne arată cum ne-am unit ca să construim oraşe, regate şi imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi şi în cărţi, dar şi cum am devenit sclavii birocraţiei, ai consumerismului şi ai căutării fericirii. De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de cîteva decenii am început să încălcăm legile selecţiei naturale care au guvernat viaţa în ultimii patru miliarde de ani. Dobîndim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci şi pe noi înşine. Încotro ne duce aceasta şi ce vrem să devenim?”

Homo deus – Scurtă istorie a viitorului

“Sapiens ne-a arătat de unde venim. Homo deus ne arată încotro ne îndreptăm.

De-a lungul istoriei, omenirea s-a confruntat constant cu trei probleme cruciale: războiul, foametea şi molimele. În secolul XX, a reuşit să le rezolve în mare măsură. Războiul nu mai are aceeaşi putere de distrugere: în prezent numărul celor care se sinucid e mai mare decît al celor morţi în conflicte armate. Foametea dispare: oamenii suferă mai degrabă din cauza obezităţii decît din cauza malnutriţiei. Molimele nu mai fac ravagii: mai mulţi oameni mor de bătrîneţe decît în urma bolilor infecţioase. Ce anume va lua însă locul războiului, foametei şi molimelor în agenda omenirii? Ce destin vom alege pentru noi înşine, ce scopuri ne vom stabili? Yuval Noah Harari explorează proiectele, visurile şi coşmarurile care ne vor marca viitorul. Omul va încerca să devină asemenea zeilor, învingînd moartea şi creînd viaţa artificială. Este chiar următorul stadiu al evoluţiei – Homo deus.”

Conversații cu Dumnezeu – toate cele 3 volume

” În volumul de față, Neale pune întrebări cu privire la probleme personale: dragostea și credința, viața și moartea, binele și răul, prosperitatea, natura adevărului spiritual și a relației cu Dumnezeu.
Din dialogul purtat cu Divinitatea se desprind răspunsuri clare și ușor de asimilat. Volumul I din Conversații cu Dumnezeu reprezintă debutul unei serii de cărți care au schimbat milioane de vieți încă de la apariție, în anul 1995, și care inspiră și azi, cu aceeași putere, oameni din întreaga lume.

Continuând dialogul cu Dumnezeu, al doilea volum din „Conversații cu Dumnezeu” se mută de la problemele personale la preocupări globale, vizând economia și politica planetei. Vei găsi în acest volum întrebări despre natura timpului și a spațiului și despre sexualitatea umană, precum și despre considerentele geofizice și geopolitice ale necesității de a ne implica împreună, la nivel mondial, în soluționarea problemelor comune.

Volumul al treilea explorează unele dintre cele mai sensibile subiecte ale existenței noastre, la care ne gândim adeseori cu teamă și fascinație: Ce se întâmplă când vom muri? Ce este timpul? Suntem singuri în Univers?

UGLY LOVE – Despre fața urâtă a iubirii

“Atunci când Tate Collins îl întâlnește pe Miles Archer, un pilot de avioane tăcut, la locul lui, bântuit de un trecut întunecat, ea e conștientă că ceea ce simte nu e tocmai dragoste la prima vedere. Cei doi nu se consideră nici măcar prieteni, iar singurul lucru pe care îl au în comun este o atracție fizică de netăgăduit. După ce dorințele lor ies la iveală, cei doi își dau seama că tocmai au găsit soluția perfectă pentru o relație fără alte implicații. El nu caută iubire, iar ea nu are timp pentru așa ceva. Aranjamentul lor ar fi extrem de satisfăcător, dacă Tate ar putea să respecte cele două reguli impuse de Miles: nu pune întrebări despre trecut, nu te aștepta la un viitor împreună.
Ei cred că se pot descurca, dar, atunci când în povestea lor se înfiripă sentimente adevărate, totul se schimbă:
INIMILE SUNT INVADATE
PROMISIUNILE SUNT ÎNCĂLCATE
REGULILE SUNT SPULBERATE
IAR IUBIREA DEVINE URÂTĂ “

Oamenii fericiți citesc și beau cafea

“A plecat din Paris să se uite pe sine. Dragostea pe care o va întâlni va schimba totul.

Povestea lui Diane începe în mod brutal cu moartea soțului și a fetiței sale, eveniment care o aruncă în cea mai cumplită depresie. Totul se oprește în loc, în afară de inima ei, care continuă să bată. Cu încăpățânare. Dureros. Zadarnic.
Când cel mai bun prieten și asociat în mica afacere cu o cafenea literară la Paris, Felix, îi propune o călătorie ca început pentru o nouă viață, Diane alege să îndeplinească o mai veche dorință a fostului ei soț și se refugiază departe de lume, într-o mică așezare din Irlanda.
O întâlnire neașteptată cu un bărbat taciturn o face pe Diane să vadă din nou lumea cu încredere și cu forță regăsită.”

Poartă-te ca o doamnă, Gândește ca un bărbat

“Dacă sunteți într-o relație stabilă și doriți să primiți inelul, această carte este pentru dumneavoastră. Dacă sunteți căsătorită și vreți să recâștigați controlul și să vă consolidați legătura sau dacă v-ați săturat să fiți tratată ca o jucărie, puteți folosi această carte ca pe un instrument – să luați fiecare dintre principiile, regulile și ponturile din acest ghid practic și să le utilizați pentru a anticipa planul de joc al unui bărbat și pentru a riposta cu o ofensivă și o defensivă de neoprit.

Atenția unui bărbat se concentrează pe cine este el, cu ce se ocupă și cât de mult câștigă, până când are sentimentul că și-a îndeplinit misiunea. Iar până la îndeplinire, femeile au loc în viața lui doar într-o mică măsură.

Trofeele versus Femeile care trebuie păstrate: Un trofeu nu are nicio regulă, nicio pretenție, nici un respect față de sine însăși și nici principii după care să se ghideze; O femeie care merită păstrată nu cedează niciodată cu ușurință, iar standardele/pretențiile apar din clipa în care bărbatul începe să i se adreseze.Băiatul mamei: Un bărbat căruia soția/iubita nu i-a impus anumite reguli, standarde, dar mama lui a făcut acest lucru, este și va rămâne tipul de bărbat care să plece de acasă la ora zece seara să gătească prăjituri cu mama sa, dacă aceasta îi cere acest lucru.

De ce înșală bărbații? Pentru că pot și pentru că ei cred că pot scăpa fără să fie prinși.

Pentru ca o femeie să își expună condițiile în fața unui bărbat, trebuie mai întâi să își dea seama care sunt regulile ei. Trebuie să ia în considerare ce gen specific de bărbat caută (amuzant, muncitor, generos, etc), cum se așteaptă să fie curtată (telefoane, mesaje, întâlniri dese), la ce nivel de angajament se așteaptă, ce nivel de siguranță financiară se așteaptă, dacă dorește un bărbat care vrea copii și este orientat spre familie, dacă ar trebui să fie religios/spiritual, etc.”

Arta conversatiei

“Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor martiale mentale ale auto-apararii. Magia incontestabila a autoarei te va invata cum sa ramai intelept si lucid in inima unui conflict verbal, dar si cum sa-l eviti, cum sa te porti cu persoanele dificile, cum sa fii un bun ascultator, cum sa-i dezarmezi pe cei violenti din punct de vedere verbal, cum sa poti spune NU, fara sa fii incercat de remuscari, cum sa aplanezi conflicte inutile cu clientii, ce sa spui si ce mai ales sa nu spui ca sa nu regreti mai tarziu ca nu ti-ai inghitit la timp cuvintele.
Mai mult chiar, vei gasi si planuri de actiune adaptate pentru diverse situatii de viata, asa ca nu-ti mai ramane decat sa deprinzi arta vorbitului ca la carte si cele mai bune ajutoare ale tale de acum inainte: “cuvintele conflictuale si cuvintele conciliante.”

Arta subtilă a nepăsării

“În acest ghid revoluționar, definitoriu pentru o întreagă generație, autorul ne învață că, pentru a fi fericiți, trebuie să renunțăm la a fi „pozitivi” mereu și trebuie, în schimb, să ne perfecționăm în învingerea obstacolelor.
Susținându-și afirmațiile cu cercetări academice și anecdote bine plasate, Manson argumentează că pentru a avea o viață mai bună trebuie să știm nu cum să transformăm lămâile în limonadă, ci cum să le tolerăm mai bine. El ne sfătuiește să ne cunoaștem limitele și să le acceptăm. Aceasta este adevărata sursă a puterii. După ce ne-am acceptat temerile, greșelile și incertitudinile, după ce încetăm să evităm adevărurile dureroase și începem să le înfruntăm, putem găsi curajul și încrederea pe care le căutăm cu disperare.
Adoptând pentru acest manifest un ton sincer și un limbaj direct, fără compromisuri, Manson încearcă să ne trezească la realitate pentru a putea duce o viață mai plină de satisfacții și mai ancorată în concret.”

Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul

“Oricui ii place o fabula reusita, si aceasta este, cu siguranta, una dintre ele. Protagonistul este Julian Mantle, avocat de mare succes cu un program innebunitor si un set rusinos de prioritati spirituale. Desigur, a fost nevoie de o criza (un atac de cord) pentru a-l face pe Mantle sa ia o pauza. Si pauza a facut – vanzandu-si brusc toate bunurile mult-iubite pentru a calatori prin India in cautarea unei existente care sa aiba un sens. Invatatorii, guru, din Himalaya intalniti in drum dau sfaturi simple, cum ar fi acesta: „Ceea ce ti se asterne in fata si ceea ce se afla in urma ta nu inseamna nimic pe langa ceea ce se afla inlauntrul tau”. Totusi, iti vine usor sa treci peste simplitatea istorisirii fiindca fiecare sambure de intelepciune este adaptat in asa fel incat sa se adreseze persistentelor stari de neliniste interioara ale intelectualului occidental.
Cartea este un bestseller international si este citata ca referinta de toti autorii din domeniul dezvoltarii personale.”

Viața pe un peron – Octavian Paler

“Un barbat si o femeie se intilnesc pe peronul unei gari pustii. El este profesor si a fugit din orasul in care locuia, terorizat de imblinzitorii de cobre. Ea se numeste Eleonora si si-a parasit la rindul ei orasul de teama dresorilor de ciini. Gara in care cei doi asteapta pare rupta de lume: ceasul nu functioneaza, iar pe un panou sint notate orele sosirilor si plecarilor, insa nu si destinatiile trenurilor. In apropiere nu se afla decit o mlastina, iar dincolo de ea – desertul. Profesorul si Eleonora sint convinsi ca pot incepe aici o viata noua, pina in ziua cind din pustiu isi fac aparitia imblinzitorii de cobre, dind tircoale refugiului lor.”

Anna Karenina

“Povestea unei vieti pline de patimi si indoieli, celebrul roman Anna Karenina istoriseste tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine. In fundalul pe care, alaturi de Anna, evolueaza personaje aparte prin natura lor, Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal si degradarea institutiei familiei.”

Sunt atât de entuziasmată de ele, încât m-aș apuca de toate odată, dar totuși am să mă abțin și am să încep cu UGLY LOVE și Conversații cu Dumnezeu.

Care este cartea voastră preferată, cartea care v-a rămas în suflet?

13 Comments

 1. Iti recomand Plansul lui Nietzsche. Este o carte foarte buna, deschide orizonturile, ne invata ca trebuie sa traim in functie de ceea ce ne dorim, sa nu tinem cont de eticheta lipita de societate si de asteptarile impuse de ea. Pe mine m-a fascinat, sunt sigura ca, daca nu ai citit-o, iti va placea foarte mult :)

 2. “Cu ultima suflare” – Paul Kalanithi.Esti autobiografia literara a unui neurochirurg, care afla la varsta de 36 de ani ca sufera de cancer pulmonar.Cartea este atat un roman al experientei, cat si o poveste de dragoste, care te trezeste la realitate si te face sa intelegi ca viata trece mai repede decat ai crede. De asemenea, neurochirurgul cauta si legatura dintre corp si spirit, dorind sa afle cum influenteaza ascesta organismul, care din punct de vedere biologic nu are nevoie de sentimente, comunicare etc.

 3. The subtle art of not giving a fuck mi-a placut mult, sigur o sa o citesti cu drag. Mi-au mai ramas in suflet the kite runner si a thousand splendid stars, carti splendide si cu ocazia asta am si invatat multe despre cum e cultura si lumea celor din Afganistan in realitate

 4. Citesc Agnes Martin – Lugand și îmi place. Sunt deja la a treia carte iar cea menționată de tine trebuie sa afli și continuarea. Deci ti le recomand pe ambele. Deși finalul nu te ia prin surprindere, autoarea reușește sa te tina în suspans pana la final. Scrie fain tipa.
  Carnegie e pe lista mea în privința cărților de dezvoltare personala.

  De asemenea mie îmi plac cărțile despre Islam și despre cultura chineza foarte mult. Am câteva recomandări, dar dacă nu te atrag, nu am sa le menționez momentan.spor la citit!

 5. Eu ti-as recomanda Memoriile unei Gheișe și Hoțul de cărți. Pe mine personal m-au marcat enorm aceste cărți )))

 6. Poate pare așa…te astepti cumva la titlul acesta, daaaar… Mihail Drumes- Invitația la vals.
  Si eu mi-am propus sa citesc mult anul asta, si momentan merge treaba.
  Momentan citesc ceva in spaniola. Si mi-am pus in gand sa incep apoi Cercul Mincinosilor de Jean Claude Cartiere

 7. Ancuta Maria Reply

  Foarte faine cartile, o parte din ele le-am citit si eu, o alta parte sunt pe lista. Abia astept sa ne spui parerea ta despre Ugly Love-Colleen Hoover. Enjoy them!

 8. Tatiana Cotorobai Reply

  Salut.
  M-a inspirat “ugly Love” și “Arta Conversației”.
  Vreau să fac rost de ele, poate reușesc în Română, pentru că sunt în altă țară, dar dacă nu, poate le reușesc any way, în altă limbă. Dar mai întîi aș crea să citesc “Becoming” de Michelle Obama.
  Mersi de postare.

 9. Iubirile croitoresei- Maria Duenas, poate titlul suna siropos, dar actiunea romanului si suspansul pe care il starneste fiecare pagina citita m-a facut sa iubesc aceasta carte. Actiunea are loc pe timp de razboi, iar protagonista, croitoreasa, ajunge sa spioneze oameni importanti si toate secretele lor le trimite codat in tipare de croitorie celor care au angajat-o.

 10. Am inteles exact ce gen iti place si iti recomand cu toata inima “scoala zeilor “ si mak apoi continuarea ei “tehnologia visatorului” ! ❤️ Iti vor schimba complet viata

Leave A Reply

Navigate